Eltjo van Cingel, de bedenker van het product Crop Fuel, emigreerde in 1982 met zijn ouders vanuit Nieuw-Scheemda (Gro.) naar Killoween in New Brunswick, Canada. De familieboerderij was bijna 300 jaar in het bezit van de familie en werd verkocht om in Canada een nieuwe uitdaging aan te gaan.

In 1989 behaalde Van Cingel de bachelor bodemkunde aan de Nova Scotia Agricultural College. Daarna volgde hij een drie-jarige masteropleiding op het gebied van plantenkunde, bodemkunde en milieukunde aan de University of Maine in Amerika.

Zijn eerste werkgever was Havelock Lime waar hij tien jaar als consulent en productontwikkelaar werkzaam is geweest. Vanaf 1993 heeft Van Cingel regelmatig cursussen gevolgd bij Neal Kinsey. Cursussen die betrekking hadden op het “Albrecht-systeem” voor bodemanalyse en vruchtbaarheid van de grond.

Het idee is geboren

Vanaf 2003 is Van Cingel zelfstandig ondernemer en is hij eigenaar van het bedrijf SC&W Solutions Ltd. Vanaf 2003 is ook de ontwikkeling van het product Crop Fuel® gestart. Van Cingel was namelijk tot de ontdekking gekomen dat er nog geen product op de markt was dat alle benodigde voedingselementen voor een plant bevatte. Het idee voor Crop Fuel® was geboren.

De Crop Fuel® formule is een vloeibare meststof, waarbij ingrediënten gebruikt worden die de plant sterker en gezonder maken. Het gewas wordt hierdoor logischerwijs minder gevoelig voor bacterien en schimmelziekten. Gevolg is een kwalitatief beter product en over het algemeen een hogere opbrengst.

De ontwikkeling van Crop Fuel® heeft vier jaar in beslag genomen. Met behulp van plant- en bodemanalyses op verschillende continenten en het testen op verschillende gewassoorten is het huidige eindproduct ontstaan.

2010: Uitgeroepen tot New Brunswick Ambassador

2012: Genomineerd voor de New Brunswick Export Achievement Award