Foto: links akkerbouwer B.P. Jansema en rechts adviseur J. Schuitema

Vlak aan de Duitse grens in het Groningse Sellingen is het akkerbouwbedrijf van de familie Jansema gevestigd. Het bedrijf voert een veenkoloniaal bouwplan met aardappelen, suikerbieten en granen.

Jansema gebruikt sinds 4 jaar Crop Fuel® in zijn aardappelen en gaat komend seizoen Crop Fuel® in de wintertarwe toepassen. “Dit jaar voeg ik standaard 5 liter Crop Fuel® aan de basis toe bij het poten in combinatie met Amistar. Hier ben ik vorig jaar voorzichtig en proefgewijs voor mezelf mee begonnen en dat is me goed bevallen”, aldus Jansema.

De aardappel rassen die Jansema verbouwt zijn Seresta, Aventra, Festien en Aveka, allemaal zetmeelrassen, typerend voor dit gebied. Jansema poot dit jaar voor het eerst met zijn nieuwe pootcombinatie bestaande uit een getrokken GPS gestuurde pootmachine, spitmachine en een GPS gestuurde trekker met tankopbouw.

Hij vertelt: “Mijn  eerste ervaring met Crop Fuel® was in het jaar 2009. Ik had toen een perceel van 3 hectare zetmeelaardappelen van het ras Seresta. Deze aardappelen stonden er erg slecht bij, mede door de stressvolle weersomstandigheden en een hoog percentage viruszieke planten. Op advies van mijn leverancier en adviseur Johan Schuitema hebben we tijdens dat seizoen het perceel 5 keer bespoten met 2.5 liter Crop Fuel® per hectare in combinatie met een paar liter vloeibare stikstof. Na een week of 3 herkenden we het perceel niet meer, de planten hadden een flinke oppepper gehad en de uiteindelijke opbrengst was boven gemiddeld. Dit was voor mij het omslagpunt om Crop Fuel® standaard te gaan gebruiken”