De Nederlander Eltjo van Cingel emigreerde op 16-jarige leeftijd met zijn ouders naar Canada. In New Brunswick runt hij sinds 1992 een adviesbureau, gericht op bodemvruchtbaarheid, gewassen en water. Regelmatig geeft hij in Nederland lezingen over de Albrecht-methode.


"Na zeven jaar studie bodemkunde aan de universiteit en allerhande analyses kwam ik tot de conclusie dat analyses te weinig zeggen over de bodemconditie. Vruchtbaarheid, opbrengst en kwaliteit van het geoogste product moesten volgens mij uit de analyseresultaten op te maken zijn", vertelt Van Cingel. "Neal Kinsey kon mij op basis van een bodemanalyse globaal zeggen wat er met de grond aan de hand is. Deze praktische benadering miste ik bij alle andere analyses."

Van Cingel werkt met een speciaal laboratorium dat analyseert volgens Albrecht. "Alleen met uitslagen via deze methode kan ik advies geven", licht Van Cingel toe. "Het advies van veel laboratoria is gebaseerd op gemiddelden van heel veel analyses. De meest voorkomende gehalten zijn hierbij als 'normaal' bestempeld. Ik kan daar niets mee. Wie zegt me dat dit analyses van gezonde gronden zijn?"

"Ik kan op afstand bedrijven in Nederland adviseren. Het Nederlanse grondmonster gaat per post naar het lab in MIssouri. De analyseresultaten en mijn advies komen via telefoon en mail weer bij de teler. Een persoonlijke toelichting geef ik bovendien twee keer per jaar in Nederland."

Lees het volledige artikel in de bijlage hieronder.

Bijlagen